“6 май е прекрасна дата, която обединява няколко празника - от една страна на българската армия, от друга традициите са свързани с Гергьовден. Ще ми се тези неща да не си ги спомняме само на 6 май, а да бъдем смели и храбри във всекидневието си” Това каза в ефира на bTV Radio водещият на “Тази сутрин” Златимир Йочев, който представи специалното студио за празника - “Денят на храбростта”.

 “Смелостта и храбростта могат да се проявяват на ежедневно и битово ниво. Когато видим паднал човек, който се нуждае от медицинска помощ, понякога ние просто трябва да бъдем достатъчно храбри да отделим от времето си, да протегнем ръка. В забързания начин на живот понякога прескачаме събития, в които можем да се проявим - да помогнеш на възрастен човек, да отстъпиш място в градския транспорт. Наистина да бъдем добри, учтиви. Не знам дали това е точният синоним на думите храброст и смелост, но със сигурност надграждането на тези неща може да ни направи най-малкото достойни хора”, допълни Йочев. 

Цялото интервю със Златимир Йочев може да чуете в прикачения звуков файл. 

В петък, 6 май, от 8:30 до 12 часа bTV ще представи на зрителите си специално студио за празника - "Денят на храбростта". Водещите Габриела Наплатанова и Златимир Йочев ще проследят заедно със зрителите на живо официалните церемонии и традиционния водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред Паметника на Незнайния воин в София. Гости в студиото ще бъдат военни, политици и историци, които ще разказват за празника и традициите, като заедно с водещите ще си спомнят за героите и ще обсъдят съвременните военни предизвикателства. 

Специалното студио „Денят на храбростта“ ще се излъчва и по bTV Radio, отделните сегменти може да следите на сайта btvnovinite.bg и в социалните мрежи на bTV Новините.