Основното ми желание е да допринеса за защитата на нашия суверенитет и напредъка на нашата страна, като този подход е балансиран, наясно съм със сложните механизми в Европейския съюз и с това, че винаги има баланс на интереси, но според мен приоритетите на нашата страна винаги трябва да бъдат на първо място, а не приоритетите на определена политическа организация вътре в Европейския парламент.“ Така кандидатът за евродепутат от партия „Възраждане“ Рада Лайкова обясни защо се включва в битката за Европейския парламент. Тя е трета в евролистата на „Възраждане“, председател е на структурата на партията в Берлин,  и е старши съветник по европейските въпроси в Германския парламент. На въпрос къде нейният опит се пресича с политиката на „Възраждане“, тя посочи:

„Точно заради работата ми в Комисията по европейски въпроси в Бундестага разбирам тази необходимост от реформи в Европейския съюз, но не в посока супер държава, а в посока Европа на отечествата. А в моята партия „Възраждане“ виждам една кауза, която съответства на моите разбирания – особено запазването на националния суверенитет и поставянето на позицията на България в Европа на централно място.“

Рада Лайкова каза също,  че не само в България, но и в други страни патриотичните сили набират популярност и много от старите партии потъват в политическа незначителност.

„Смятам, че условията за нашето членство в Европейския съюз трябва да бъдат разгледани много внимателно и да има предоговаряне на определени политики, свързани с нашата страна. Ние също сме в изключително тясно сътрудничество с други европейски консервативни сили в други държави и искаме с тях да основем отново Европейския съюз. Убедени сме в необходимостта от това европейско сътрудничество и заедно с партньорите, които вече имаме в Германия, в Нидерландия, в Италия, искаме да реформираме този Европейски съюз и да запазим разнообразието в него, разнообразието на европейските народи и култури в един съюз на европейските нации и на отечествата.“, коментира още кандидатът за евродепутат.

На въпрос как ще бъде продължена битката за запазване на българския лев и не е ли обречена рано или късно, Лайкова отговори: „Конкретно за битката за запазване на българския лев, ние изчерпахме на този етап възможностите, които имаме на национално ниво и смятаме да пренесем темата на европейско ниво, като вече сме подготвили петиция до Европейския парламент за референдума, който беше отказан на българските граждани.“

В контекста на всички миграционни проблеми, на това, което виждаме тук в България, проблемите с пенсии, които оставят възрастните хора да живеят в бедност, плачевната ни инфраструктура, трябва просто да погледнем равносметката за нашите 17 години членство в Европейския съюз, като България все още остава най-бедната страна в ЕС.“, каза още Рада Лайкова.

Цялото интервю с Рада Лайкова за нейните приоритети, ако бъде избрана за евродепутат, и важните теми за Европа и България, можете да чуете на звуковия файл.