Ден, след като под строгия поглед на американски конгресмени българският премиер Пламен Орешарски обяви замразяването на „Южен поток”, своето обяснение на сложния баланс между опитите на правителството на угоди на западните и руските интереси поднесе бившият енергиен министър от времето на ГЕРБ Трайчо Трайков. Пред bTV той подчерта, че в опорните точки на кабинета е било написано да не консултират „Южен поток” с ЕК. Целта на проекта е ясна – да няма конкурентен пазар, смята Трайков.

„От една година управляващите лъжат за „Южен поток”. Излъгаха, че не им е казано от ЕК, че проектът не отговаря на изискванията. После излъгаха, че „Газпром” не пише законодателството, после - че не правят нищо по проекта, а в същото време НЕК обявяваше победител от конкурс в поръчка за 7 милиарда”, посочи ексминистърът на енергетиката.

Той бе категоричен, че по време на неговото управление „нищо не се е сформирано или подписвано”. „Процедурата започна тази зима от това правителство, то подписа договора. Оттам нататък почват версиите с обясненията. Аз исках да разбера дали България може да има полза от проекта, а това може да стане по два начина – чрез по-конкурентен пазар на газа (което са изискванията на ЕК) и чрез ползи от транзитните такси. Те подписват договори, а още не се знаят какви са транзитните такси. Искат да раздуят строителството максимално, а през това време да продават на партньорите си в Европа за сметка на транзитните такси”, каза още Трайков.

Според него „Южен поток” е без стратегическа полза за България. „Той носи газ, който и сега стига до Европа, просто пътят е друг. Единствената полза е за „Газпром” – че може да заобиколи Украйна, тоест те решават проблем, който частично сами са създали. А и няма как 1 км газопровод да струва 7 млн. евро”, смята още бившият министър.