Моята задача в правителството е с ресурса, който имаме в тежката ситуация, да постигна максимален резултат. Това заяви новият вицепремиер и министър на социалната политика Ивайло Калфин в „Тази сутрин”.

Той заяви, че първата му работа като министър и след като формира екипа си, ще бъде да започне най-широка дискусия за пенсионната реформа, която да приключи следващата година. Калфин ще обърне особено внимание на демографската политика, както и на ефективното използване на наличния ресурс, който има, за да се постигнат много по-добри резултати.

„Участвам в управлението не заради министър-председателя Бойко Борисов, а заради това, което сме включили в правителствената програма и очаквам да работим в екип в правителството”, каза вицепремиерът по демографската и социална политика. Правителството не е дясно, а коалиционно – то е с мандата на ГЕРБ, но е коалиционно, подчерта той.

„Възможността на различните партии да участват в единен, кохерентен кабинет без да се карат вътре в него и в същото време да си запазят идейната идентичност е нещо, което се прави в Европа, остава да го направим и в България”, допълни Калфин.

Бившият евродепутат и министър на външните работи припомни тезата на партията си АБВ, че най-стабилната политическа конструкция щеше да бъде коалиция между ГЕРБ и БСП, но от левицата не са поискали да поемат отговорност или „прецениха поради други причини, че не трябва да участват”.

По думите му в подписаната от АБВ програмна декларация има много приоритети, които са характерни и за европейската левица. „Всички тези български граждани, които са гласували за АБВ, ще се убедят и това е отговорността и пред мен, и пред всичките ни колеги да се убедят, че това, за което са гласували като политики се случва”, увери той.

Калфин припомни, че по образование е човек, който се занимава с бюджет и финанси. Той каза, че познава българската администрация и ще се опира на екипа си в бъдещата работа и за навлизането в социалния ресор.

Министърът на социалната политика каза, че би искал да бъдат раздадени коледни добавки, но не е обещавал да има такива. „Не са предвидени средства, тази актуализация, предвиждана от служебното правителство не предвижда добавки”, подчерта той.

„В предстоящите седмици трябва да обсъдим възможностите, но състоянието на бюджетния дефицит е зле”, каза още той, но подчерта, че усилията му ще бъдат към увеличаване на доходите.