На нас ни омръзна да си говорим и да не се слушаме. По този начин съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обясни в студиото на „Тази сутрин” защо националистическото обединение не подкрепи в пленарна зала антикорупционния закон на Меглена Кунева.

Той разказа, че преди 3 месеца вицепремиерът е представила текстовете пред парламентарните групи, а ПФ посочили 3-4 проблемни области. Каракачанов обърна внимание на двете най-сериозни.

Според него е недопустимо новият антикорупционен орган да работи по анонимни сигнали, защото така ще стане възможно лесно и безопасно да бъде съсипвана репутацията на невинни хора. „Ако някой реши да блокира работата на това бюро, може да го затрупа с 1000 анонимни сигнала срещу някого”, допълни Каракачанов и посочи, че в момента подобен проблем има в прокуратурата.

Като втори недостатък на законопроекта, лидерът на ВМРО посочи назначаването на началника на антикорупционното бюро от правителството. „Изпълнителната власт да назначава човека, който контролира висшата администрация, е нелепо”, заяви Каракачанов и даде пример с комисията „Златанов” от времето на първия управленски мандат на ГЕРБ.

По думите му по-добрият вариант е назначението да става с гласуване в парламента след обществено обсъждане на кандидатурите.

Критиките на ПФ съвпадат в значителна степен с другия партньор в управлението, който „торпилира” текстовете – АБВ.

Каракачанов подчерта, че е имало достатъчно време да бъде коригиран проектозаконът, но това не е било направено. По думите му това е нямало да стане и между двете четения. „На този влак „Между първо и второ четене” сме се возили”, заяви той и припомни Закона за НСО, който е минал през пленарна зала въпреки недостатъците си.

На въпрос дали ще се стигне до преформатиране на управлението, Каракачанов отговори, че „постоянно има теми, по които има разминавания”.

Как все пак да преборим корупцията?

„Към момента има 3 структури извън съдебната система, които се борят с корупцията – ефектът е нула”, подчерта съпредседателят на ПФ. По думите му е ясно откъде изтичат парите – от бюджетните средства, обществените поръчки, еврофондовете и митниците.

„Ако искаме да се борим с корупцията, трябва да се върнем на администрацията, която е раздута и партизирана”, посочи Красимир Каракачанов.

Той припомни, че от години събира подкрепа за промени в НК, с които длъжностно лице, осъдено за престъпление, да получава двойна присъда и да му бъде забранено да работи на държавна работа.