Заплахата за цяла Европа е заплаха и за България. Заплаха е, защото са застрашени демократични ценности като свободата на словото и това е един много сериозен предупредителен сигнал. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на bTV в коментар на събитията във Франция.

Начинът, по който се развива Европа, я изправя пред нови предизвикателства, смята Кунева. Според нея французите умеят да провокират, но би било пагубно, ако в момента ултрадесните сили на тази основа задвижат вътрешнообществени напрежения и противодейтвия.

По думите й обаче Франция е реагира изключително зряло, а интелектуалците, политиците и дипломатите в страна категорично са заявили, че не смятат да отстъпват от начина си на живот.

Политиката е тази, която направи мира, направи ЕС, но политиката на „Ислямска държава” е тази, която в момента тренира терористи и изважда хората от нормалното им мислене. Хората виждат това, коментира Кунева.

Тя е уверена, че България е сигурна държава, но допълни, че ще трябват много усилия, за да остане такава. „Хората в ДАНС и останалите служби, отговарящи за сигурността работят и в момента и  си вършат работата. Те са в постоянен контакт с партньорите си. Искам ясно да заяви, че формулата за сигурността минава през ЕС и НАТО”, обясни Кунева.

Тя призна, че има изоставане в сферата на корупцията. „Имаме нужда от много наваксване, категоричен е вицепремиерът. Ние не сме изоставени да се борим сами с този проблем, имаме възможност да се справим с помощ и да преодолеем трудностите”, допълни Кунева.  Според нея формулата за намаляване на корупцията е засилване на инспекторатите.

По въпроса с бежанците вицепремиерът изтъкна, че България изпълнява всичките си ангажименти по Шенген. „Данните за бежанците у нас показват, че имаме 61% запълняемост на местата. България трябва да даде убежище, ако бъде поискано, това е част от ангажиментите ни. Аз следя ежедневно тези данни”, увери тя.

„Пиковете са в края на септември и март. Дали ще има по-голяма бежанска вълна - нещата не се успокояват. 200% е увеличен миграционният натиск към Италия, а към България със 100%. В момента на всеки 100 метра има граничен полицай. Това е прекалена наситеност на жива сила. Военните имат възможност и вече се включват по отношение на логистиката - с машини, шофьори. Когато работим за една държава не бива да се делим по министерства. Ще напрегнем всичките си сили, защото пари няма и трябва да пестим. Ако продължим започнатото съоръжение от предишното правителството това ще позволи да се намали броят на живата сила и да се спестят пари”, посочи Кунева.

За отстраняването на шефа на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев тя каза, че това  не е мандатна длъжност и не се ползва със защита. „Правителството избира екипа, който ще работи в Агенцията за бежанците. В този случай е както с министрите - решаваш дали можеш да работиш с този екип”, заключи Кунева.