Голямото закъснение на медицински екип, констатирано в случая със смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, се дължи на недостатъчният брой линейки и липсата на екипи към момента на подаването на сигнала от 112 към Спешна помощ. Това обясни пред bTV предложеният за уволнение, заедно с началника си, зам.-директор на спешната медицинска служба д-р Ангел Ангелов.

„От 8,31 до 8,42 часа не може да се тръгне с екип – няма свободни линейки. Те са 10 по това време, а по евростандарти трябва да са 60”, казва експертът в коментар на запис на обаждане до 112, в което разтревожен мъж казва, че от 40 минути се чака за линейка и „жената ще умре”, а му се отговаря, че веднага след освобождаването на екип случаят ще бъде поет.

Д-р Ангелов посочи още, че трябва да се види от аутопсията дали изобщо е имало време за реакция. Предадена била папката по случая за медицински одит.

Според медика, темата за липса на дефибрилатор в пристигналата фатално закъсняла линейка не е от съществено значение. По-важно било, че лекарският екип се е забавил прекалено много.

„Става дума за самостоятелно решение на д-р Чакърова, педиатър, която пътува в тази линейка този ден. Това е резервна кола (основната е била на ремонт). Дефибрилатор е трябвало да вземе с нея, но тя не го е направила по ред причини, това безспорно е грешка. Но той може да се използва при конкретни случаи – при излизане от ритъм. Жената вече е била починала – така че въпросът е защо сме пристигнали толкова късно, а не защо не е имало дефибрилатор”, обясни Ангелов.

В случая нямало забавяне заради служителите от спешния телефон 112. Те предали сигнала веднага, даже последвали още 5-6 обаждания. Но няма дежурен екип, на който да се даде адресът.

Експертът посочи, че в Спешната помощ има над 90 свободни места. „650 лева е началната заплата, хората се притесняват за сигурността си. Идват млади хора, които след 10 месеца отиват в Германия”, обрисува набързо ситуацията в този клон на медицината у нас Ангелов.