Днес е Международният ден без тютюнопушене. В България той ще премине под мотото "Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!". Решението на Министерството на здравеопазването е продиктувано от тревожния факт, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си.

Идеята за ден без цигари идва от 1977 година в САЩ, където всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги.

Българското министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще отбележат Международния ден без тютюнопушене с редица прояви срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от зависимостта. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.

МЗ призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето - в името на собственото си здраве, на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.