Масово софиянци сигнализират, че сметките им за парно през март са доста по-високи отколкото миналата година или в края на февруари тази зима.

Изненадата в мартенските сметки е резултат от наредбата, по която за първа зима се смятат прогнозните сметки. Целта е да се избегнат ето тези шоково високи сметки през януари и февруари.

Така например едно домакинство вместо 160 лева в най-студените месеци, плаща 130 лева през януари и февруари, но остатъкът се разпределя в месеците с по-ниска консумация, обясниха от „Топлофикация”.

Според правилата от тази зима, сметките се изчисляват на база средно месечно потребление от миналата година умножено с коефициента за температура и потребление. Така студеното време и по-голямата консумация вдигат сметките.

„Декември, януари и февруари, когато е най-студено, сметките са по-ниски спрямо истинската консумация и те се разпределят в преходните месеци - март, април, октомври и ноември”, обясни Боян Паунов от „Топлофикация”.

Според експерти в топлотехниката ефектът на температурата и застудяването е различен в зависимост от сградата. Експеримент показал, че само два градуса изменение в температурата навън реално са вдигнали консумацията в две различни сгради съответно с 9 и 20%.

Така дали и с колко са по-високи сметките за парно тази зима ще се види след реалния отчет на топломерите. Той започва от тази седмица. Топлинните счетоводители определят две дати за засичане. Важно е поне на едната абонатите да осигурят достъп за да не се налагат няколко корекции на изравнителните сметки.