Гуверньорът на Българската народна банка Иван Искров има морална вина и морална отговорност за банковата криза у нас, защото при над 15 години валутен борд БНБ е била негов стожер, а сега авторитетът й е опетнен. Това заяви председателят на Временната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

В студиото на „Тази сутрин” тя подчерта, че законът пази независимостта на централната банка и оставки не могат да се искат в пленарна зала, но „трябва целият Управителен съвет да поеме моралната отговорност”. Стоянова не коментира дали ГЕРБ имат вариант за наследник на Искров, като посочи, че първо оставката на гуверньора трябва да бъде факт.

По думите на Стоянова, вината на БНБ е само едно от нивата около кризата с КТБ. На първо място тя посочи действията на собственика и мениджмънта на трезора, чието поведение е било „меко казано непрофесионално, то си е жива кражба”. Депутатът от ГЕРБ разкритикува и одиторите от KPMG, които години наред не са откривали проблеми в банката.

По отношение на цената на банковата криза, Менда Стоянова се въздържа от категоричен отговор: „Едно са преките щети, друго са щетите, които са нанесени на цялата икономика”.

 

Как се печели от вземане на заем?

Председателят на временната бюджетна комисия се обяви срещу определението „рекорден” за външния заем от 1.3 млрд. евро, които страната ще вземе. По думите й той е част от общо 4.5 млрд лева нова дълг, който правителството ще деверсифицира.

По думите й 1 млрд лева ще отиде за рефинансиране на заема, с който Първа инвестиционна банка беше подкрепена през лятото, а други 2 млрд. ще са за Фонда за гарантиране на влоговете, от който ще се платят гарантираните депозити в КТБ. Тя подчерта, че парите ще се върнат с лихва по-висока от тази по ценните книжа. Така по думите й държавата даже може да спечели от операцията.

Освен това, Стоянова посочи, че парите на бюджетните разпределители (общини и държавни ведомства) са гарантирани с ценни книжа и те също ще бъдат изплатени в пълен размер.

1.5 млрд лева от новия дълг ще са за допълнителния дефицит по бюджета, който ще бъде гласуван днес в парламента. Менда Стоянова обясни, че дефицитът се явява на база на неизпълнението на приходите, които са били планирани „кухо”.

Накрая остават политиките

Стоянова, която беше част от преговорния екип на ГЕРБ, посочи, че търканията в редиците на Реформаторския блок не са били толкова видими преди съставянето на коалицията. Тя призна, че се притеснява дали единните позиции за бюджета и данъчните закони ще бъдат спазени в пленарна зала.

Тя изрази надежда, че въпреки боричканията вътре в РБ, 5-те формации, приели програмата за управление ще се обединят от заложените в нея политики.