Всяка година около 200 000 души загиват заради употреба на наркотици. Днес е Международният ден за борба с нелегалния трафик на дрога. Това историята на едно момче, което няма да попадне в черната статистика.

Героят на този разказ предпочита да остане анонимен. Живее нов живот и не иска новите му приятели и съседи да са наясно с тъмното му минало

Едно момче, което не стана статистика

Той е висок, усмихнат и влюбен - в приятелката си и в живота. На пръв поглед обикновено момче - бивш барман, спортист, купонджия. Зад тази тривиална история обаче се крие тъмно минало.

„Престъпления от различен характер, сбивания, напивания, кражби, грабежи, общо взето нещата са много, не бих искал сега да ги изброявам едно по едно детайлно, но не съм правил нищо хубаво", разказва той.

Едва 9-годишен попада на грешно място, в грешен момент. На 15 посяга към хероина, първо го пуши, после започва със спринцовка. Бързо става зависим. Крие от семейството си, пропада все по-надолу и започва да губи живота си.

„Когато си наркоман, нямаш приятели, нито приятелка. Приятел ти е хероина", категоричен е той и предупреждава: „Не трябва никога да се докосваш до това нещо, защото то е смърт."

Обрат

Нашият герой обаче успява да надхитри смъртта: „Ако продължа по този път, вариантите ми не са много и нито един от тях не е хубав, затова спрях, както и да звучи, просто спрях."

„18 години навърших с абстиненция към хероина, с престъпления зад гърба си, с дела зад гърба си. И в последствиое успях да се преборя с всичките работи... Успях да променя нещата в свой плюс", казва той.

Започва бавно да гради живота си. Намира работа, започва да тренира, да кара колело и да се бори с физическата и психическа абстиненция. Дори се справя сам с проблема - без доктори, болници и комуни.

13 години след последната спринцовка вече се чувства пълноценен човек. Признава, че ако някой му предложи дрога, ще го остави "малко инвалид".

Има ли бивши наркомани? "Всичко е в главата на човека... Ако вярваш, че можеш да постигнеш нещо, ти можеш да го постигнеш".