Мобилните камери на КАТ официално влизат отново в действие. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътища, които връщат този тип контрол на пътя. Новината идва в навечерието на четирите почивни дни и в първия от голямото пътуване.

Решението на парламента върна свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта. Така глобите от тях вече могат да се налагат с електронен фиш. Отпада необходимостта пътните полицаи да спират превишилите скоростта водачи. Практиката показва, че по този начин контролът става по-ефективен.

Използването на мобилни камери беше спряно от употреба в началото на 2014 г. с решение на Върховния административен съд.

Според друг нов момент в Закона за движение по пътищата собствениците на моторни превозни средства, регистрирани в други страни от ЕС, също ще бъдат глобявани.

От полицията обясняват, че с мобилните камери ще се пести най-вече време, а ефективността е безспорна, защото нито един нарушител не може да избяга нито от обектива, нито от фиша с глобата след това.

„Написването на акт отнемаше десетина минути, а през това време минават много други водачи. Това сега ще бъде избеганто, тъй като системата записва всяко едно нарушение, на нарушителя се издава фиш и той следва да го заплати”, коментира инсп. Николай Крушарски от Пътна полиция.

Местата с мобилни камери задължително трябва да бъдат обознчени чрез пътни знаци или на уебсайта на МВР.

Доказано е, че произшестията на местата с камерите намаляват драстично. „Превантивният ефект, който оказват тези камери, е налице и това води до драстично намаляване на броя на загиналите. Камерите влияят на нарушителите и те карат внимателно”, коментира депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов.

На прага на четирите почивни дни задръстванията започнаха още в ранния следобед. През всички почивни на най-натоварените места ще дежурят патрули. От КАТ са осигурили допълнителни екипи и за светлата, и за тъмната част на деня. „Следим за превишена скорост през деня, а вечерта колегите ще следят за шофиране след употреба на алкохол”, обясниха от Пътна полиция.

В ден като днешния 50 000 автомобила напускат София. Това прави по 400 на всяка една минута.