Заради ниското потребление на ток в страната и малкия износ, част от производствените ни мощности са спрени, предаде БНР. От електроенергийния системен оператор съобщиха, че ремонтираният 1000-мегаватов Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да бъде натоварен изцяло след включването му в електроенергийната система.

В момента потреблението на ток се движи между 3 и 4 хил. мегавата, а износът е около 600 мегавата. Това ниско потребление и малкият износ са причината част от блоковете в някои от най-големите ТЕЦ-ове да не работят, каза изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор Иван Йотов.

„Опасенията са, че при такова поведение производството, което можем да си позволим трябва да отговаря на него, което ще рече, че евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности. Такива в момента ограничения има. Работят 4 от 8-те блок в „Марица-Изток 2“, два блока не работят и в ТЕЦ „Марица Изток 3“, обясни той.

По същата причина и Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще заработи, но на този етап с цялата си мощност.

„Прогнозите водят до един извод – може би ще се наложи непълно натоварване на блока на АЕЦ „Козлодуй“(...) До 700 мегавата ще бъде максимумът на натоварването на ремонтирания блок“, каза още Йотов.