Политическата стабилност няма да се появи скоро. България влиза в нещо като нов преход. Няма да има правителство, което да изкара пълен 4-годишен мандат нито тази, нито другата, година. Институциите не функционират, защото са отвлечени от частни интереси. Това мнение изрази пред bTV политологът Евгений Дайнов, според когото у нас ще „друса”, докато олигархията не бъде изчегъртана.

Според журналиста Виза Недялкова е по-разумно новият кабинет да си даде разумен срок, в който да свърши някакви неща. „Ясно е, че на Бойко Борисов не му се занимава с реалните проблеми. Резултатът от изборите не го удовлетворява напълно”, допълни тя. По думите й именно затова лидерът на ГЕРБ иска да подели отговорността с други хора, в лицето на Реформаторския блок.

От Патриотичния фронт пък се дърпат, защото каквото и мнозинство да бъде съставено, то ще бъде крехко и противоречиво, смята Дайнов. Според него и Патриотичният фронт, и „реформаторите” знаят, че ако сега се повторят изборите, ще вземат много повече гласове. Затова не искат да влизат в нещо, което няма да сработи.

Виза Недялкова лансира идеята, че Борисов си има друга работа – не да управлява, а да чака президентските избори.

ДПС е единствената партия, която демонстрира предишното си поведение и това може да й изиграе лоша шега. Всички останали формации са по-смирени, подчерта Дайнов.

Недялкова предрече, че Движението ще трябва да извърши някои добри дела, за да разубеди хората в своята пагубна роля. ДПС ще е двигател за някакво раздвижване по казуса КТБ, допълни тя.

По думите й отиването към президентска република би било пагубно заради „това, което имаме като президент”. Според Недялкова в момента текат приказки в стил „дай да съборим къщата и да видим какво ще стане”. Тя изрази мнение, че тези безмислени приказки включват теми като задължително гласуване, мажоритарен вот и президентска република.

„Имаме сценарий с много неизвестни. Този парламент едва ли ще издържи дълго, но това ще си проличи още в първите часове, както стана и миналата година”, обощи Дайнов.