Близо 200 милиона лева допълнително са нужни за образование през следващата година. Изчисленията са на Синдиката на българските учители.

Според организацията, през следващата година няма да има достатъчно средства за обезпечаване на годишната издръжка за учениците, работните заплати на учителите, националните програми за развитие на педагогическите кадри, за професионалното образования, както и за стратегията за намаляване на отпадащите ученици.

Точно тази стратегия е много важна, за изпълнението на плана за обхващане на повече деца в образователната система.

Отпадане

Според последните данни на Националната статистика, над 17 500 ученици са напуснали училище за 1 година, най-често заради социални и икономически причини, дори и заради нежелание за учене.

Така у нас днес почти 13 от 100 ученици напускат преждевременно училищата. Страната ни и поела ангажимент да намали процента им. Мерките срещу отпадането са целодневната форма на обучение, осигуряването на безплатна закуска и транспорт.

В училище "Иван Вазов" в Мездра в момента има 13 деца в риск да отпаднат. „Така че и малкото, което правим, закуската, топлия обяд, топлите помещения, това е една стъпка, която осигурява съществуването на тези деца”, казва и.д. директорът Мирослав Павлов.

Топлият обяд се предлага срещу левче. Но за най-бедните храната е безплатна. „Винаги правим така, че да има допълнителни порции за децата, които не могат да си позволят да закупят храната”, обяснява Полина Йонова, която работи в стола на училището.

Снимка: bTV

Според Синдиката на българските учители, точно за транспорт и безплатна закуска няма да стигнат парите догодина. Трябват още 20 милиона лева за осигуряване на целодневната организация на работа.

„В проектобюджета относителния дял за образованието е намален с 0.06%, което означава, че са ни намалени средствата с 48 милиона. Най-бедната сфера, най-приоритетната за обществото, най-милата за всеки родител, баба и дядо е най-недофинансирана”, възмущава се синдикалният лидер Янка Такева.

Обратно у дома

Сред причините за отпадане от училище е и емиграцията. В посетено от екипа ни училище обаче попадаме на обратния случай. Двете дъщери на семейство Иванови, които са се върнали от Италия ще са нови ученички тук.

„Ние имахме работа там, но за нас е важно децата ни да се изучат и да растат в България”, категорична е майката Мария Иванова.

Мими и Борислава започват веднага училище и им предстои много работа, защото не могат да четат и пишат на майчиния си език.

От утре министерството на образованието започва поредица от срещи в цялата страна точно във връзка с изпълнението на стратегията за намаляване броя на преждевременно напускащите училище, но ако не бъдат осигурени достатъчно средства за финансиране на вече действащите мерки, не е ясно как децата ще бъдат задържани в клас.