Сблъсъкът между партии, политици и техните предизборни платформи в търсене на електорална подкрепа на предсрочния парламентарен вот на 11 юли продължава.

Три месеца след редовните избори за Народно събрание, българите ще избират нов парламент по нови правила. Кой ще прекрачи 4-процентовата бариера този път? Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство? Участниците в политическата надпревара могат да споделят своите намерения, прогнози и очаквания и да отговорят на въпросите на журналистите на bTV в рамките на предизборния маратон „Новият парламент: Избираме отново“, който завладява ефира на bTV Radio, телевизията и дигиталните канали на bTV Новините месец преди 11 юли.

Предизборните теми ще бъдат проследени в емисиите на bTV Новините, като ще намират развитие и в ефира на bTV Radio и авторското предаване „Важното казано на глас“ с водещи Лили Ангелова и Тереза Захариева. В него на фокус всяка сряда ще бъдат интервюта с представители на гражданската квота в листите на партиите и коалициите, а всеки петък - тематичен дебат. 

Делничното публицистично предаване на bTV „Лице в лице“ ще бъде арената на лидерските интервюта, тематичните дебати и коалиционните изяви на кандидат-депутатите. Всеки ден от понеделник до петък знаковата водеща Цветанка Ризова ще среща зрителите с лидерите на политически партии, водачи на листи, представители на граждански квоти, коалиционни партньори и политически опоненти. В „Лице в лице“ партийните представители ще имат възможност и за коментар по горещите събития от политическия живот в България, които са се развили по-рано през деня и които вече са всекидневно явление в напрегнатия политически сезон.

 

През уикенда водещата Жени Марчева ще посреща в студиото на „Тази събота и неделя“ водачи на листи, придружени от кандидати от гражданските квоти на партиите. Председателите на партии и техните заместници ще отговарят на въпросите на Мария Цънцарова в предаването „120 минути“

Експертните дискусии, с анализи и коментари на програмите, посланията и действията на участниците в предизборната кампания, зрителите ще проследят в „Тази сутрин“ с водещи Биляна Гавазова и Златимир Йочев.

 

 

Новините в развитие потребителите могат да следят и в дигиталните новинарски платформи на bTV – сайта, мобилното приложение, Facebook и Instagram профилите на bTV Новините.

 

В името на плурализма на мненията и на стремежа си да предостави максимално всеобхватна информация на зрителите в среда на изключително изострена политическа обстановка, bTV ще покани за участие в „Новият парламент: Избираме отново“ не само партиите с шанс да прескочат 4-процентовата бариера (според прогнозите на „Алфа Рисърч“ и „Маркет Линкс“), но и по-малките политически формации.

 

По данни на експресно проучване на „Маркет линкс“, проведено след 4 април, близо 39% от българите посочиха, че са се доверили основно на редакцията на bTV Новините за информация в изборния ден. Високо признание получиха и водещите и журналистите на bTV, като според респондентите на „Маркет Линкс“ именно те са задавали най-точните и реално вълнуващи обществото въпроси в деня на вота.