Американското сопрано Рейчъл Уилис-Сьоренсен ще партнира на Йонас Кауфман на 12 май в зала 1 на НДК, където заедно със Софийската филхармония ще представят пищна оперна гала.

Рейчъл Уилис-Сьоренсен е едно от най-уважаваите сопрани на днешно време и любима партньорка на Йонас Кауфман. Тя е победителка на конкурса "Опералия" 2014, когато печели освен голямата награда и наградите за сарсуела и „Бригит Нилсон". Le Monde пише с възхищение за Рейчъл Уилис-Сьоренсен: „...американското сопрано без съмнение притежава един от най-впечатляващите гласове в в света на операта. Тембърът, с мраморна красота, е поразителен, а проекцията – толкова земна...."

Оттогава кариерата ѝ е свързана с изпълнение на водещи роли в Операта на Сан Франциско, Баварската държавна опера, Лиричната опера в Чикаго, Фестивала в Глайндбърн, Дойче опер Берлин, Опернхаус в Цюрих, Метрополитън опера, Виенската щатсопера и Академията Санта Чечилия.

През 2021 г. Рейчъл подписва договор за няколко записа със Sony Classical. Дебютният ѝ албум е издаден на 8 април 2022 г., а вторият ѝ компактдиск, "Щраус: Четири последни песни", излиза на 10 март 2023г.

През настоящия сезон 2023/24 г. тя се завръна в Гран театр дьо Женев, за да изпълни ролята на Елизабет в "Дон Карлос", с която дебютира в Чикаго миналата година. Този сезон тя изпълнява две роли в две Вердиеви опери във Виенската Щатсопера; първата ѝ роля във Виена е завръщане в ролята на Дездемона ("Отело"), последвана от Елена ("Сицилианска вечерня"). През зимата тя прави и първия си дебют за сезона в ролята на Антония ("Хофманови разкази") в Националната опера в Париж, което е и дебют за нея. Изпълнява ролите на Елза ("Лоенгрин") и Дездемона ("Отело") в Баварската Щатсопера, и дебютира в Хонконг в "Ариадна на Наксос" в рамките на 52-рото издание на Hong Kong Arts с Баварската държавна опера. През пролетта тя се завръща в Лос Анджелиската опера като Виолета в Травиата. След това се появява отново в операта в Санта Фе, за да изпълни ролята на Маршалката в "Кавалерът на розата" на Рихард Щраус.

На концертната сцена тя изпълнява 8-ма Симфония на Малер в Баварската Щатсопера и 9-та симфония на Бетовен във Виенската Концертхаус, както и ще има дебютен рецитал в Карнеги Хол през април. Рейчъл Уилис-Сьоренсен също така изпълнява Четирите последни песни на Р. Щраус със Симфоничния оркестър на Хюстън като част от техния Щраусов фестивал.

Билети за забележителното събитие са налични на касата на зала „България", касите в НДК, книжарници Ориндж и онлайн на eventim.bg