На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: „Кариера и живот – защо в България?“ в Берлин, се проведе онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината.

Организаторите от Bulgaria Wants You обобщават, че 81% от попълнилите анкетата обмислят да се завърнат за постоянно в България. Интересен детайл е този, че близо 90% от тях живеят зад граница повече от пет години. 46,2 % от анкетираните посочват, че причина за тяхната емиграция е по-добро образование и по-високи доходи, а над 59% изтъкват по-добрата професионална реализация като основна причина. 

Резултатите от проучването на Bulgaria Wants You във Берлин се доближават до тези от събитията в Мюнхен, Лондон и Виена, което затвърждава вярването, че сънародниците ни по света все по-явно заявяват своя избор -  България. Друга добра новина е тази, че 71,8% от попълнилите въпросника подчертават, че имат желание да приложат наученото зад граница в родината си и в момента търсят кариерна реализация в България.

Снимка: Bulgaria Wants You

Снимка: Bulgaria Wants You

Снимка: Bulgaria Wants You

Следващото издание на безплатния форум е в София на 14 юни в НДК. Единственото условие за присъствие е регистрация в сайта на платформата: https://bulgariawantsyou.com/events/sofiya