|
На живо

7
Pop-out player

Снимка: Ладислав Цветков

България отбеляза тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий

Хиляди почетоха празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност

Тържества в цялата страна днес. България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Хиляди почетоха празника на българските букви и писменост.

На нашата азбука пишат 300 милиона души по света. Имаме я от IX век.

Импровизирани шествия имаше днес в над 10 града в страната. На много места празникът се отбеляза със специални концерти и тържества.

През целия ден пред националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ минаваха хора, за да оставят цвете и да се поклонят пред паметника на Солунските братя.

Празничната програма продължи 2 часа, но  настроението остана през целия ден.

Най-българският празник беше отбелязан не само там, но и пред Народния театър, където имаше празнична програма, подготвена от близо 400 ученици от столични училища.

За втора поредна година се организира и Парад на буквите. В продължение на 2 часа детски хор изпълняваше едни от най-българските песни, а други рецитираха най-българските стихотворения.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий се изви дълга опашка от хора, дошли, за да благодарят за азбуката и знанието, които са ни дали.

Цветя поднесе и президентът Румен Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нека на 24 май поздравим нашите достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, заяви президентът Румен Радев.

По централните софийски улици премина и "Парадът на буквите". Децата носеха тениски с българските букви, изписвайки с тях някои български думи.

„Мама", "родина", "планина", "любов" - това са думите, с които трябва да растат децата, с любов в сърцата, да уважават българската просвета и писменост. Ако не можем да четем, нищо не можем“, заяви Цвета Кирилова.

С танци, песни и стихотворения бяха почетени светите братя и пред Народния театър.   

„Празникът на нашата култура, не само език, на нашата идентичност в Европа", заяви Ваня Кастрева.

През целия ден българска литература звучеше и на емблематичния площад "Славейков".

Празникът, който вече наричаме Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отбелязва за първи път на 11 май 1851г. 24 май всъщност е обявен за официален празник едва през 1990 година с решение на Деветото Народно събрание.

Ключови думи:
@