На 6 януари православната църква отбелязва големия празник Богоявление, който е третият по значимост през годината.

В народния календар Йордановден е свързан с много обреди, обичаи и поверия.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен и като Водици.

По традиция във всички православни храмове се отслужват празнични литургии, прави се водосвет на бойните знамена, а след това се провежда и ритуалът по спасяване на Богоявленския кръст.

Смята се, че който хване кръста, ще бъде здрав и честит през цялата година. В Калофер по традиция се извива леденото мъжко хоро.

Днес имен ден имат Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Богдан, Богдана и техни производни.

Богоявление отново под знака на коронавируса. Традиционното за Йордановден хвръляне на кръста на повечето места в страната ще премине при строги мерки и ограничения.

В София желаещите да се включат в надпреварата, която се провежда на езерото в квартал „Дружба“, ще трябва да предоставят зелен сертификат за ваксинация или негативен тест.

Броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 40 по реда на тяхното записване, а гражданите, които искат да присъстват като публика, ще бъдат извън зоната с ограничен достъп и отново трябва да спазват мерките срещу коронавируса.