bTV Radio ще получи награда за принос от Столичната библиотека, като част от седмото издание на Годишните награди на институцията. В тазгодишната церемония най-голямата публична библиотека в България ще връчи призове в следните категории: Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература, Читател на годината и медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Рядко се среща подобен професионализъм и персонално отношение към културата, каквито видяхме от колегите в bTV Radio.” споделиха от Столична библиотека. Призът се връчва на радиото за отразяванията на дейността на най-старата културна институция на София, направени през 2021 г.

Сред отличените автори е и журналистът от bTV Георги Тошев, който се нарежда като  най-четен автор на биографични книги („Георги Парцалев : Хамлет от град Левски “„Тя, Цветана Манева.“ „Невена Коканова: Години любов“)  

Георги Господинов е обявен за писател на 2021 г. в Годишните награди на Столична библиотека. Първото място за най-четени поети си поделят Недялко Йорданов и Цочо Бояджиев. Пълният списък на отличените можете да видите тук: 

Изборът на най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столичната библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

Най-четените автори на художествена литература са Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Елена Алексиева. В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са също Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Георги Бърдаров, Калин Терзийски.
Най-четените поети са Недялко Йорданов, Цочо Бояджиев и Иван Ланджев.

Сред най-четените автори на поезия са също Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Иван Цанев, Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Николай Милчев.
Най-четените автори на научна и научно-популярна литература са Пламен Павлов, Иво Христов и Мадлен Алгафари. В топ 10 са Слави Панайотов, Атанас Михайлов, Ади и Милен Цанови, Иван Михалев и Елина Цанкова, Димитър Бербатов, Христо Стоичков.
Наградата за най-четен автор на биографични книги е за Георги Тошев, а най-четеният автор на детска литература е Милен Хальов.

Специалната награда - за съпричастност към духовната кауза на библиотеката, е за поета Георги Константинов.
Наградените писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район "Овча купел", който предстои да бъде открит през месец февруари т.г.


Наградите за най-активни читатели са доц. д-р арх. Панайот Славов (41-годишен), Александър Маслинков (7 -годишен), семейство Дачеви и децата им Севдалина, Иван и Александра, Зорница Шепкова (49-годишна).
Сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г., са bTV Radio, БНТ, БТА, "Дневник", Нова ТВ, "Площад Славейков" и журналистката Анжела Димчева.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде в сряда 19-ти януари от 11 ч. в зала „Американски център“ на пл. Славейков 4 А. Входът е свободен, но се изисква представянето на зелен сертификат.