|
На живо

7
Pop-out player

Цената на билета за градски транспорт в София остава 1,60 лв.

Столичният общински съвет ще обжалва решение на Административния съд

Цената на билета за градски транспорт в София остава 1,60 лева. Столичният общински съвет (СОС) ще обжалва решението на Административния съд, което на първа инстанция отмени измененията на Наредбата за реда и условията за пътуване в градския транспорт на София, направени през 2018 г., с които бяха определени цените на превозните документи, съобщават от СОС.

С решението от 31 януари тази година Административният съд в София-град отхвърля жалбите за отмяна на Наредбата като цяло, текстовете за паркирането в паркингите на ЦГМ и твърденията за пряка и непряка дискриминация, но не приема формулата за изчислението на цената от 1,60 лв. на еднократното пътуване.

В момента работна група, в която участват представители на различните политически групи към СОС и независими експерти, изготвят предложение за създаване на нова тарифна политика.

През последните години беше изградена смарт система за таксуване, пълно видеонаблюдение, а също така и с аналитичен софтуер. На база на анализите за пътникопотока, натовареността на линиите и предпочитаните превозни документи, работната група ще предостави проект за нова тарифна политика. Очаква се тя да бъде разгледана и приета от СОС през тази пролет.

В края на 2021 г. групата на ГЕРБ-СДС представи предложенията си, според които столичани и гостите на града ще могат да пътуват с електронен билет в рамките на 30 и 60 минути. Това е времето, в което превозните средства ще могат да се сменят неограничен брой пъти на фиксирана цена.

Например при закупуването на времеви билет от 30 минути и използване на едно превозно средство 25 минути, имате пет минути да се прекачите на друго, което можете да използвате до края на пътуването си, независимо колко продължително е последното пътуване.

Целта на новата тарифна политика е привличане на нови клиенти на градския транспорт и намаляване на използването на лични автомобили, съобщават от СОС.

 
Ключови думи: