Изложбата "Кахал, 170 години", посветена на испанския Нобелов лауреат Сантяго Рамон и Кахал, може да бъде разгледана до 16 юни в Българската академия на науките (БАН).

Експозицията се организира по повод 170-ата годишнина от рождението на испанския учен и във връзка с 90-годишнината от откриването на Института Кахал. 

Сантяго Рамон и Кахал е считан за основоположник на неврологията заради откритията му за механизмите, които управляват морфологията и за свързващите процеси на нервните клетки.

Тази изложба разказва за забележителния живот на Кахал, за големия му принос и за отдадеността му на науката. Неговите илюстрации и днес се използват в учебниците по медицина, каза на откриването председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, цитиран от БТА.

Посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата благодари на БАН и на Министерството на здравеопазването за подкрепата при реализацията на експозицията за Кахал. Тази изложба ще бъде показана във всички български университети по медицина, за да продължим да споделяме знанието на Кахал, заяви в словото си испанския дипломат.

Изложбата "Кахал, 170 години" е разположена в Централното фоайе на БАН, а организатор е Посолството на Испания в България.

Експозицията обобщава световните открития, донесли на учения Нобеловата награда през 1906 г. и показва как неговия принос е послужил за основа за развитието на българската невронаука. Паната разкриват и всестранно развитата личност Рамон и Кахал, който се е занимавал също така и с преподаване, рисуване, литература и фотография, превръщайки се в пионер на фотографските техники за оцветяване в Испания.