„Селф-тестовете“, или домашните тестове за коронавирус, няма да важат за получаване на дигитален сертификат за свободно придвижване, потвърдиха от ЕК.

Говорител на Комисията обясни, че тези тестове не дават достатъчно гаранции, за да могат резултатите от тях да се вземат предвид в проекта на ЕС за дигитални зелени сертификати.

„Тестовете са един от вариантите за дигиталните зелени сертификати, но трябва да бъдем сигурни, че са валидни и че може да се докаже, къде са направени. Селф-тестовете не са предвидени за получаване на дигитален зелен сертификат“, заяви Кристиан Вигант – говорител на комисията по правосъдие.

Говорителят Ерик Мамер допълни, че резултатите трябва да бъдат съхранявани в националните здравни системи на държавата-членка, за да могат да бъдат валидни.

„Не може просто да си купите тест в аптеката – трябва да има следа”, каза той.

Дигиталните зелени сертификати са проект на Европейската комисия. Сертификатът трябва да облекчи свободното движение в ЕС за хората, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR тест за коронавирус.

В началото на април домашните тестове навлязоха масово в Гърция. Аптеките бяха заредени с 10 млн. теста, а определени групи бяха задължени да се тестват, като например учениците и учителите. При положителен резултат обаче се пристъпва към потвърждаване на диагнозата с PCR.