Доайенът на диригентското изкуство у нас маестро Емил Табаков ще води концерта на Софийската филхармония на 6 април от 19.00ч. в столичната концертна зала "България". Солист на вечерта е виртуозният цигулар Юлиан Рахлин, а програмата включва Концерт за цигулка от Менделсон и  Симфоничната поема "Животът на героя" от Рихард Щраус.

Промяната се налага заради внезапното заболяване на Андре Ороско-Естрада, с когото вече се водят преговори за следващия сезон на Софийската филхармония.

Билетите важат без презаверка. Ограничено количество са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим

Юлиан Рахлин е един от най-прочутите музиканти на нашето време. Многостранните му интереси го отвеждат по целия свят като солист, диригент, камерен изпълнител, преподавател и артистичен директор.

Музикалното си образование завършва във Виенския университет за музика и изкуства в класа на Борис Кушнир. Взема също частни уроци при Пинкас Цукерман в Ню Йорк, който го насърчава да продължи да  развива свиренето си и на виола.  А по-късно започва да изучава дирижиране  при Марис Янсонс, напътстван е в това поприще и от Даниеле Гати.

Великолепен цигулар, той развива впечатляваща кариера.  „New York Times“ го нарича „виртуоз със сърце и осанка на шампион“.  Концертира с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович, Еса-Пекка Салонен и др.

Забележително е партньорството му в камерната музика със знаменити изпълнители като: Марта Аргерич, Мстислав Ростропович, Гидон Кремер, Евгений Кисин, Юрий Башмет, Денис Мацуев, Янин Янсен, Вилде Франг, Миша Майски, Лейф Ове Андснес, Максим Венгеров,  Ланг-Ланг и др.

Елегантният и динамичен стил на Рахлин затвърждава репутацията му на диригент, известен с педантичните си репетиционни методи и витални интерпретации. Дирижирал е Чикагския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Концертхаус оркестър – Берлин, Руския национален оркестър, Московската филхармония, Филхармоничния оркестър на Хелзинки, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, „Камерата“ – Залцбург, Словенската филхармония,симфоничните оркестри на Виена, Бирмингам, RAI Торино и др.

Главен диригент е на Симфоничния оркестър на Кристиансанд (Норвегия), от октомври 2023 поема поста на главен диригент и на  Симфоничния оркестър на Йерусалим.  Главен гост-диригент е на Royal Northern Sinfonia и на Филхармоничния оркестър на Турку. Рахлин също е „артист ин резиденс” на Софийската филхармония.

Убеден привърженик на разширяването на значението на класическата музика в съвременната култура, проектите на Юлиан Рахлин с живи композитори и междумедийното сътрудничество събират артисти от различни сфери на изкуството и жанрове. Той е работил в тясно сътрудничество и е осъществил премиери на произведения на Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели, Лера Ауербах Ришар Дюбюньон, Вангелис. Участвал е във филми, в съвместни проекти с художници на дигитални инсталации и известни актьори като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо.

Посветил се на обучението и подкрепата на млади таланти, Рахлин основава фондация „Юлиан Рахлин и приятели“, за да подпомага кариерата на изключителни млади музиканти. От 1999 е професор по цигулка в Университета за музика и изкуства във Виена.

Носител на многобройни награди – признание за дейността му в областта на класическата музика. Лауреат е на Музикалната академия Киджана в Сиена, обявен е за „Млад глобален лидер“ на Световния икономически форум и посланик на добра воля на Детския фонд на ООН.

Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивари „ex Liebig” от 1704 и виола „Лоренцо Сториони” от 1785 г., предоставени му с любезното съдействие на Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Струните на инструментите са спонсорство на Thomastik-Infeld. Многобройните му записи, оценени високо от музикалната критика, са издадени от Deutsche Grammophon, Sony Classical и Warner Claas.