В навечерието на 24 май – Празника на българската азбука, просвета и култура „Европейски музикален фестивал“ се обръща с признание към хората, които създават и поддържат жива искрата на българския творчески гений. В рамките на фестивалната програма 24-ма изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти, художници и преподаватели ще бъдат отличени с наградата „Златно перо“ за техния принос към изкуството и културата на страната. Традицията на това отличие, учредено от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Classic FM радио, съществува вече над четвърт век. Носители на изящната златна брошка, изработена във формата на писец са били до момента някои от най-видните български творци в своята област. Вече са ясни имената на 23-ма от тазгодишните лауреати на приза, сред които са оперната прима Соня Йончева, кинорежисьорът Людмил Стайков, поетът текстописец Найден Вълчев, диригентът Борислав Иванов, цигуларката Стойка Миланова  и други.

Тържествената, 26-та поред церемония „Златно перо“ ще се състои на 21 май от 16:00 ч. на столичното „Ларго“ с водещ Георги Митов – Геми, журналист от Classic FM радио.  По традиция, слушателската аудитория на радиото има активна роля за определяне на едно от  златните отличия, като участва с пряко гласуване. Желаещите да предложат своя номинация, могат да го направят до 19-ти май чрез изпращане на email на [email protected]. Изборът на публиката за носителя на 24-тия почетен знак ще бъде обявен на самата церемония на 21-ви май.

Специално участие в тържеството ще вземе Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с художествен ръководител Георги Андреев, а също и носители на приза от предишни години.

„Европейски музикален фестивал“ се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община, като едно от стратегическите събития в Календара на културните събития на града.