Днес, 15 ноември 2021г., от 16.00 часа в Националния музей „Земята и хората” ще бъде открита фотографската изложба „Магическата светлина”, в която посетителите ще видят фосфоресциращи пещерни образувания, заснети в пещерите в България. Събитието ще бъде реализирано при спазване на всички противоепидемични мерки.

Експозицията е част от проекта „Светлина и култ”, който е дело на фотографа, кинооператор и преподавател в НАТФИЗ Красимир Андонов, с участието на фотографа и оператор Алекс Самунджи и изкуствоведа и спелеолог Огнян Стоянов. От дълго време тримата работят заедно по проекти, свързани с природата и историята. Изложбата  „Магическата светлина”  е резултат и на разработен метод на снимане в процеса на работа, чрез който в един фотографски кадър може да се види фотолуминесценцията на образуванията, заедно с други образувания, които не притежават тези способности, както и заобикалящата среда на фосфоресциращите калцитни образувания, показвайки красотата на пещерния свят и скритата “магическа светлина” в непрогледния мрак на пещерите. Снимките на луминисценцията на пещерни минерали са от Рушова пещера, Тетевенско, и „Барки 8“ във Врачанския балкан, както и на Шаралийска, Пепелянката, Лястовица и др.

„Светенето на минералите е 4 типа. Ние използваме възбуждането на луминисценцията с помощта на видима светлина. Използваме светкавица със студена бяла светлина, в която има голяма част от лъчите в ултравиолетовия спектър. Комбинирахме луминисценцията с нормална светлина, за да се усети разликата“, поясни в ефира на bTV Radio доц. Красимир Андонов. „Ние показваме нещо, което трудно може да бъде видяно. Тези фотографии са мост към хората, които не могат да видят това явление. В Музея „Земята и хората“ имат идея да направят специална стая, за да покажат явлението, свързано със светенето на минералите“, твърди той. „Влизаш в пълен мрак, в който потенциално има магическа светлина, която изваждаме“, допълни Алекс Самунджи. „Искахме да покажем красотата на подземния свят, да минем границата на хората, въпреки техните страхове от мокри, влажни, кални и тъмни пространства, те имат красота, която носят в себе си. Просто трябва да я извадиш на показ“, казва той.

„Трябваше да намерим места, където калцитът е запазил блясъка и чистотата си. За по-лесно достъпните пещери е трудно, защото спелеолозите замърсяват образуванията. Да намерим специфичните локации беше предизвикателство“, посочва Огнян Стоянов. По думите му, „пещерите са проводник на подземни води. Често, тъй като не се вижда под земята, при изхвърлянето на отпадъци, водата ги завлича под земята, а тези води се използват понякога и за питейни нужди“. „Бяхме шокирани, когато открихме битови отпадъци в една пещера. Със замърсяването на природата влияем и на нас самите“, подчертава доц. Андонов. 

През юли 2021г. проектът „Светлина и култ” бе оценен с публикация в „Нейшънъл джиографик“. Това не е прецедент за изследователя, чиито фотографии на  тракийски светилища попаднаха на страниците на престижното издание през юни 2013 г.

Изложбата „Магическата светлина” продължава до 28 ноември 2021г. в Националния музей „Земята и хората” в София.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с доц.Красимир Андонов, Алекс Самунджи и Огнян Стоянов: