Операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ пресъздава живота на Мария Калас и Аристотел Онасис - две звезди с огромна слава и изпепеляваща съдба, чийто фатален сблъсък за пръв път се представя на световната музикална сцена. На 13 декември от 19.00ч. хитовата продукция пристига на сцената на зала 1 на НДК като част от програмата на ежегодния Новогодишен музикален фестивал.

В спектакъла като в древногръцка трагедия се редуват любовта, триумфът, тъгата, предателството и метаморфозите по пътя на божественото сопрано и арогантния милиардер. Сюжетът започва с ранните им години, преминава през израстването на Мария до най-великата певица на всички времена, срещата ѝ с Аристо, кулминацията на тяхната любов, трагичния край и разбитото ѝ сърце. На сцената присъстват Джаки Кенеди, принц Рение Монакски и дори Уинстън Чърчил.

В ролите на Калас и Онасис, изключително емоционално и с огромен талант, влизат звездите Ева Перчемлиева и Мариос Андреу, които впечатляват и с поразителна визуална прилика с героите си. Яхтата на любовта им се носи в море от музикални стилове, а в хореографията на Анна Пампулова присъстват елементи от танго и традиционни гръцки танци. В костюмите на Ася Стоименова откриваме отношение към всеки детайл и превъзходен усет и разбиране на епохата, в която се развива действието. Режисьорът Петко Бонев изважда най-дълбокото от образите на героите и споделя, че двете основни роли „наистина са чудовищни“. Ненадминатият в мюзикълното дирижиране и оркестрация маестро Страцимир Павлов е диригент-постановчик на продукцията.

Композитор на спектакъла е Христос Папагеоргиу, който живее и твори в Ню Йорк. Известен с виртуозното си умение да комбинира жанровете, в „Калас и Онасис“ той плавно съчетава сиртаки, джаз, класически оперни арии и типично мюзикълно звучене. По този начин Папагеоргиу развива сюжета и музиката на две нива - оперната сцена и извън нея, а този сложен паралел изисква различна интерпретация.

Продукцията впечатлява и със стилния си декор, който ни пренася в епохата, която пресъздава. На премиерното си представяне това лято на фестивала „Опера в Летния театър – Варна“ спекакълът предизвика истински фурор. Само преди месец емоционалния разказ за живота на най-великата оперна прима и скандалния гръцки милиардер покори публиката в албанската столица Тирана. Спектакълът беше номиниран от Съюза на българските музикални и танцови дейци за „Кристална лира“ 2023 в категорията „Оперетно изкуство и мюзикъл“.

Билети за „Калас и Онасис“ можете да намерите в мрежата на Eventim и в билетния център на НДК.