Христос Воскресе! Православният свят празнува Възкресение Христово – денят, в който Синът Божий Иисус Христос възкръсва, след като е разпнат на кръст и погребан. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността. С поздрава "Христос Воскресе – Воистина Воскресе” вярващите се поздравяват в следващите 40 дни.

Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръст и погребан. Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Вечерта преди полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение, а при обявяване на Възкресението свещеникът изнася свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи от Благодатния огън, които отнасят у дома. Божественият пламък пристигна по-рано днес от Йерусалим.

Миналата година за първи път от много време българска делегация не пътува до Йерусалим заради строгите противоепидемични мерки, свързани с пандемията от COVID-19.

Патриарх Неофит, който не можа тази вечер да оглави Пасхалното богослужение в храм „Св. Алeксандър Невски“ заради здравословното си състояние, получи Благодатния огън. Богослужението беше оглавено от митрополит Григорий.

По традиция с настъпването на Великден хората се чукат с боядисани яйца.

В неделната сутрин богомолците могат да присъстват на Пасхална Вечерня, която се нарича още Второ Възкресение. На него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.