Иранската журналистка и активистка Наргес Мохамада, която в момента е в затвора, бе отличена с Нобеловата награда за мир за 2023 година.

Наградата ѝ се връчва за борбата срещу потисничеството на жените в Иран и усилията ѝ за насърчаване на човешките права и свободи.

В момента Мохамади се намира в затвора след 13 ареста и пет присъди, включващи и 154 удара с камшик.

Тя получава наградата малко над година след смъртта на Махса Амини, задържана от моралната полиция. Случаят на Амини доведе до масови протести, превърнали се в сериозно предизвикателство за режима.

Според Норвежкия Нобелов комитет това отличие ще насърчи движението за правата на жените и демократичните свободи в Иран да продължи каузата си.

"Ако иранските власти вземат правилното решение, Мохамада ще бъде освободена, за да получи наградата, както се и надяваме", посочват от комитета.

Според волята на Алфред Нобел, шведският химик и инженер, създал динамита и основал и финансирал наградата, тя трябва да отиде при човека, „който е работил най-много или най-добре за побратимяването на народите и премахването или намаляването на постоянни армии, както и формирането и разпространението на мирни конгреси”.