Днес е 8 април, Международен ден на ромите – ден, който отбелязваме не само като почит към близо 500 000 роми, загинали по време на Холокоста, но и като ден на Ромското Пробуждане, защото на 8 април 1971 г. в Лондон започва Първия международен ромски конгрес.
Не е случайно, че днес десетки училища в цялата страна организират събития, чрез които отбелязват 8 април. Проявите се реализират под мотото “Пробудените хора променят света!”. Училища, ученици и образователни медиатори от мрежата на Център Амалипе ще осъществят разнообразни дейности по този повод. Ето и какво ще се случи в част от населените места:
 
 
 
Във Велико Търново на 8-ми април от 19:00ч. на сцената на проект “Арт лято”, разположен до Художествена галерия “Борис Денев” (до паметник “Асеневци”, наричн още Конниците), ще се състои концерт, вдъхновен от ромската култура. На сцената ще видим изпълнения на традиционни ромски песни, чудесни музиканти, представяне на произведения на ромски поети и много други изненади!
 
На 11 април в София ще се проведе награждаване на победителите в Националния младежки конкурс “Моето мнение има значение”, както и ежегодната среща на учители роми с Министъра на образованието (тази година тя ще се проведе в Народното събрание и освен Министъра, в нея ще участва и председателят на Комисията за образованието и науката към НС, Красимир Вълчев). Вече дванадесета година ЦМЕДТ „Амалипе“ отбелязва Международния ден на ромите – 8 април чрез организирането на Среща на учителите роми с Министъра на образованието. Тази година тя ще започне от 11:00ч. В нея ще участват учители – роми и студенти, обучаващи се в педагогически специалности от цялата страна. От страна на МОН през предходните години винаги е участвал Министърът на образованието, директора на ЦОИДУЕМ и други представители на министерството.  
 
По време на срещата учителите ще представят основните предизвикателства, които те виждат на терен при образователно – възпитателния процес, както с деца от ромски произход, така и с всички други деца. Учителите ще споделят също така своите идеи за развитието на училищното образование в България.
 
 
 

От 15:00ч. ще последва и церемонията по награждаването на победителите от ежегодния ученическия конкурс, организиран от Център Амалипе . Събитието ще се състои в Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий”, София. Стартиралата преди 12 години инициатива прерастна в традиция, която събира идеите и творенията на младежи от цяла България и ни представя техните вълнения и мечти. Тази година темата на конкурса – “Моето мнение има значение за обединена Европа”, вдъхнови над 100 участници да изпратят своите писмени, видео и визуални материали.

На 12 април, като част от инициативата “Посланик на толерантността за 1 ден” и победителите от конкурса ще бъдат приети от  Президентът Румен Радев, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката; Посолствата на САЩ, Франция, Дания, Испания, Белгия, Индия, Германия и Великобритания;  Представителството на Европейската комисия в България и UNICEF България.