75 лв. добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и за всеки, който вече се е ваксинирал на база три дози. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

„Програмата я отваряме от началото на януари до 30 юни, а надеждата ни е, ако успеем в месец януари или февруари да ваксинираме 300 000 от хората над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата COVID вълна с един много осезаем процент“, заяви премиерът.

Той уточни, че това е доброволна мярка, всеки носи отговорност за собственото си здраве и има право да реши дали да се ваксинира, или не.

„Но имаме и обществена отговорност. От индивидуалните решения на всеки един от нас зависи дали в следващия месец пак ще имаме препълнени болници, дали държавният бюджет ще харчи ужасно много пари в лечението на пациенти с коронавирус, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно“, каза Петков.

Премиерът заяви още, че в момента има голяма опасност новият вариант „Омикрон“ да дойде в България в средата или в края на януари. Затова за правителството е огромен приоритет да направи всичко възможно да няма толкова много хора, които стават жертва на коронавируса, както и да има максимално облекчение на болниците и да се защитят най-възрастните хора.

"Започнахме много агресивна кампания, за да информираме българските граждани за всички митове за ваксините, които не са верни", поясни Кирил Петков.

Той даде пример с твърденията, че ваксините влияят на бременността, че има много странични ефекти или пък е нова технология.

"Още по-страшно е, ако този процес се запази, докато нашите европейски партньори вече са с високо ниво на ваксинация. Така има опасност България да стане COVID дестинация и да намали прихода от туризъм", припомни премиерът.