„По-голям процент от парите, внасяни от гражданите, да остават в района“. За това настоя в ефира на bTV Radio кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев, като уточни, че решението трябва да бъде регламентирано с промени в Закона за местно самоуправление. „Това е въпрос на политическа воля. Надявам се в обозримо бъдеще да бъдат предприети промени в закона“, каза районният кмет.

„Районните администрации сме второстепенен разпоредител на бюджета“, посочи той „Ние сме поставени в тежка финансова зависимост от Столична община“, подчерта д-р Георгиев. „Когато хората плащат данъци, те отиват в СО, а не в района. Районният кмет няма какво да направи, тъй като не разполага с бюджет….Вече 2 години  не усещам да се влиза в кварталите. Нито бюджета е различен, нито се усеща това влизане“. Д-р Георгиев е убеден, че качеството на живот на гражданите зависи от качеството на техния квартал.

По думите му, „диагнозата на район „Изгрев“ е тежка…Имаме 94 детски площадки на наша територия. На годишна база Столична община ни отпуска 37 хил.лв. с ДДС за поддръжка и изграждане на нови. При цени на комбинирано детско съоръжение от 10-20 хил.лв, можем да направим една или най-много две площадки“, пояснява той. „От построяването на квартал „Изток“ тротоарите не са ремонтирани изобщо, защото те вече липсват. За 2 години успяхме да изградим 2/3 от тротоарите на две улици в квартала само от едната страна“, увери Георгиев.

Столичният район „Изгрев“ изгуби съдебната битка, при която обжалва построяването на нова жилищна кооперация на ул. "Н. Хайтов“ при река Новачица. Припомняме, че Направление „Архитектура и градоустройство“ издаде разрешение за строеж през лятото на миналата година. „Съдът се произнесе срещу нашата жалба по арогантен начин, обявявайки „администрацията, че не е страна по делото““, коментира д-р Георгиев. Споде него, „за 2 години в „Изгрев“ не е отчуждена една педя земя. С презастрояването трябва да се спре незабавно. Издал съм 3 разрешения за строеж в частни имоти за събаряне на къщи и на тяхно място да се изградят жилищни сгради“.

Относно сделките с общински имоти, той посочи, че „от 2000 до 2018г в район „Изгрев“ са продадени 32 общински апартамента. Получил съм 15 молби за закупуването им. На всички съм изпратил отказ. Искрено се надявам СО да се съобрази с моето мнение“. Районният кмет сподели, че са картотекирани 12 семейства, 7 от които с малки деца, които са социално слаби и „няма къде да се настанят“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с кмета на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев: