|
На живо

7
Pop-out player

Коефицинетът на безработица у нас продължава да расте

За периода януари - март 2021 г. той е 6,3 на сто

Процентът на безработни у нас нараства - през първото тримесечие на 2021 г. броят на безработните лица в България е 204 000 души, от които 55,9% са мъже и 44,1% - жени, а коефициентът на безработица в страната за периода януари – март 2021 г. е 6,3 на сто. Това сочат данни на Националния статистически институт.

Снимка: НСИ

Според специализираното изследване на НСИ нивата на безработица в страната за първото тримесечие на 2021 г. достигат и дори надхвърлят пиковете от пролетта на 2020 г. при първото затваряне на държавата, заради наложените противоепидемични мерки тогава.

Най-голям процент новорегистрирани безработни в бюрата по труда е отбелязан през първия месец на тази година – 38 937 души. Само периода между 4 и 10 януари, те наброяват над 15 700 при едва 3300 устроени на работа.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев заяви преди дни, че все пак очаква подобряване на тенденциите в хода на календарната година.

„Към днешна дата безработицата в страната продължава да намалява, в момента тя е около 5,4%. Това е добър знак за това, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена заради мерките“, каза Донев на среща в МТСП преди дни.

Тогава той допълни, че в момента тече кампания по набиране на служители за туристическия бранш, като за целта са организирани борси в бюрата по труда в цялата страна. Донев уточни, че на 1 юни са стартирали 28 регионални програми за заетост, по които има подсигурени над 2800 работни места.

Ключови думи:
@