Неправителствени организации от България и Молдова обединиха усилия в помощ на украинските си колеги, работещи с деца в приемна грижа или настанени в институции. Регионалният алианс „Подкрепа за всяко дете“ обхваща България, Молдова, Грузия и Украйна в обща кауза за закриване на домовете за деца и установяване на семейна форма на грижа. Целта на инициативата сега е финансовото и материално подпомагане на екипа от 18 души в цяла Украйна на организацията „Партньорство за всяко дете“. „Те се грижат за 1400 деца с мярка за закрила при близки роднини, съседи, приятели на родните семейства, както и в приемни семейства. Нашата подкрепа се насочва и към децата в специализирани институции – в Украйна те са близо 100 000. Извеждането им е много важна наша кауза.“ – коментира пред bTV Radio Иванка Шалапатова – изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“. В момента се провежда кампания за набиране на средства, а украинските служители се нуждаят още от мобилни телефони и таблети. Българските и молдовските партньори ще работят за осигуряването на два микробуса и два леки автомобила.

Фондация „За нашите деца“ и колегите им в Молдова са адаптирали плановете си за годината и услугите, които предлагат, за да могат да поемат семействата на украински бежанци. „Ние сме в постоянна връзка с общините София и Пловдив. Комплексите за ранно детско развитие, които управлява нашата фондация в тези два града вече са с отворени врати.“ – каза Иванка Шалапатова. Тя посочи, че имат готовност психолози да работят със семействата за емоционална и психологическа подкрепа, а също и с децата в игрови сесии и занимания по музика. „За да може тези деца да балансират емоционалното си състояние до момента, в който тази ужасна война не приключи и те не се върнат към детството си.“ – посочи Иванка Шалапатова.

„Цялата криза идва да ни мобилизира около една истинска цел – хуманността и солидарността, която трудно постигаме в последните години.“ – посочи още тя.

Интервю на Светослав Николов: