„Справяме се с третата вълна. Мерките бяха навременни и пълноценни и дадоха резултат. Здравната система издържа въпреки чувствително по-големия натиск“, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов на брифинг пред журналисти за епидемиологичната обстановка в страната.

Здравните власти наблюдават трайна тенденция за намаляване на случаите на COVID-19 у нас. Относно хоспитализираните с вируса Ангелов отчете, че трябва да минат няколко седмици преди и техният брой да намалее.

„Обърна се тенденцията излекувани – потвърдени. За последната седмица броят на излекуваните е 18 413 души, а тази на новопотвърдените – 15 385 души“, допълни Ангелов.

Наблюдава се и трайна тенденция са намаляване на заетостта на болничните легла както за усложнени, така и за неусложнени пациенти. И при двете структури заетостта е 67%.

„За последните 14 дни заболеваемостта у нас е 570 на 100 хиляди, като в последните дни тя е 515-520 на 100 хил. Надявам се да паднем под 500“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Това изпраща страната ни на 11 място по заболеваемост в ЕС и четвърто на Балканите.

„Епидемиологичната крива се вижда – вече спада ясно, като това продължава трета седмица и върви с еднакъв темп. Ако го запазим, вървим към приключване на третата вълна“, каза Кунчев.

При смъртността все още няма данни за изкривяване на линията, тъй като смъртността следва заболеваемостта със седмица-две закъснение, уточни Кунчев.

„Вчера излязоха и други интересни резултати – удвояване на броя на критичните случаи. По-малко заразени, по-ниска възраст, но с по-тежко заболяване и по-висока смъртност“, каза Кунчев.