„Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г., когато за първи път бе обявена извънредната епидемична обстановка. COVID-19 ще остане известно време и трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без извънредна обстановка".

Това каза на брифинг здравният министър проф. Асена Сербезова. Ще се наблюдава поведението на хората и как тази промяна ще се отрази на разпространението на инфекцията.

"След близо две години от 1 април тази година България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет, което бе формирано в резултат на едномесечни дискусии", уточни Сербезова.

Тя цитира социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, според което 70% от българите са „за“ по-леки мерки.

Какво отпада от 1 април?

  • Задължителното носене на защитна маска за лице на обществени места;
  • Спазването на физическа дистанция;
  • Ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
  • Ограниченията при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
  • Забраната за свиждания в болниците и заведенията за социалните услуги;
  • Изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при Възможност на не повече от 50% от персонала;
  • COVID зоните няма да работят от 1 април – тяхната дейност и финансиране се спира.

Какво остава за срок до 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка?

  • Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия;
  • Продължаване действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Кои мерки са силно препоръчителни?

"България е сред четирите страни в Европа с най-ниска заболеваемост в момента. Връщането към нормалното е нещо, което всички желаем, но въпросът е да го направим така, че да няма рискове. Трябва да оставим някои от най-елементарните и лесно изпълними мерки“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му спазваното разстояние от 1,5 метра осигурява петкратно разпространение на зараза.

"Няма никакво съмнение в ефективността на защитните маски. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебните и здравни заведения, при възрастни хора и такива с хронични заболявания, както и за помещение с недобра вентилация. Използването на дезинфектанти също остава силно препоръчително", каза още Кунчев.

Ваксинацията остава

Ваксинирането остава така, както досега. Ако се наложи, могат да бъдат сформирани и мобилни екипи. 

„34 580 души от всички починали заради коронавируса не са били ваксинирани. Това са 98% от всички починали у нас“, каза здравният министър.

 

Сербезова уточни, че кампанията за насърчаване на ваксинацията продължава и след отпадането на мерките. Тя е под мотото "+мен" и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на имунизацията.

Целта на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи, броят на хоспитализациите, както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19.

Граничният контрол

От 1 април достъп до България ще има всяко лице от всяка точка на света. Граничният контрол продължава по отношение на изискването за сертификат за ваксинация и преболедуване.

Отпада също изискването за трите цвята на зоните на държавите и така нареченото ограничение за недопускане на лица, влизащи от червена зона на територията на България.

Работата и заплащането на лекарите

„С нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален режим на работа и когато ще дадем възможност колегите да получават възнагражденията си на база на това каква работа са свършили“, заяви от своя страна председателят на БЛС Иван Маджаров.

„Имаме в наследство плащанията, свързани с извънредното положение“, добави той.

„Задачата, която стои пред нас, е да подсигурим доходите на българските лекари, така че максимално да преминем този етап от излизане от извънредното положение. Може би другата седмица ще подпишем анекс. Поставяме началото на стратегия, в която България трябва да се справи с кризата, пред която сме изправени в здравеопазването“, каза още Маджаров.

Той заяви, че отпадането на епидемичната обстановка означава, че най-накрая лекарите ще могат да обърнат внимание на заболявания, които са оставали на заден план.