С нова заповед, която ще бъде издадена в началото на другата седмица, ще се предприемат мерки за промяна на задължителното носене на маски на закрито на определени места.

Това са зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи, които са не повече от 5-7 души. Промяната обаче ще касае само хората, които са ваксинирани, съобщиха на брифинг здравните власти.

От там направиха уточнението, че в малките търговски обекти, както и в заведенията, маски няма да носят хората, които работят и които са имунизирани, а клиентите ще продължат да са с маски.

Това дали сме ваксинирани ще трябва да доказваме чрез сертификат.

До това решение се стига, след като последните данни сочат, че заболеваемостта у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-то място в ЕС от 30 страни.

„Стъпката е премислена и първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

 

Той уточни, че ако не понеделник, заповедта ще бъде издадена най-късно във вторник. В нея подробно ще е описано къде и кой може да не носи предпазни маски.

Те ще останат в рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради, където много хора получават услуга. Няма да има промяна и по отношение на градския транспорт.

Маските на открито, когато не може да се спазва дистанция от 1,5 м, също ще останат.

„Ще дадем едни основни параметри, които трябва да се спазват, а правото ще е на регионалните инспекции да решават казуси, които са специфични за района“, поясни д-р Златанов.

Още предимства за ваксинираните към момента не са конкретизирани, но ще се търси такъв вариант като втора стъпка, каза още зам.-здравният министър.