|
На живо

7
Pop-out player

Снимка: Столична община

Метролинията през „Овча купел“ ще работи още от 24 април

Граждание, които ще ползват метрото, достигат 500 000

На 24 април ще заработят четирите километра на третата метролиния през столичния квартал „Овча купел“. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова.

„Така гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден“, допълни тя.

Снимка: Столична община

„Изградихме цялата трета линия на метрото от 2016 до 2021 г. – за по-малко от 5 години нови 12 км – от „Подуяне“ през „Оборище“ и центъра, през „Красно село“ и „Овча купел“ до Околовръстния път при „Горна Баня“. И сме готови да продължим“, посочи Фандъкова.

С разширяването до Околовръстното е изтрадена също интермодална връзка с жп транспорта в „Горна баня“, както и три паркинга за 670 автомобила общо.

Третата линия е оборудвана с прозрачни отваряеми преградни перони и автоматика от ново поколение. С нея се постига намаляване на трафика по трасето с 25%, на изхвърляните вредни емисии – над 11 хил. тона годишно.

 

Снимка: Столична община

 

„Очаквам максимално бързо новият парламент и правителство да продължат процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост и внасянето му в Европейската комисия, тъй като в него заложихме средства за разширенията на третата линия на метрото“, каза още Фандъкова.

През тази и следващата седмица се провеждат и обществените обсъждания за изменения на общия устройствен план за разширенията на метрото от Военната академия „Г. С. Раковски“ през „Гео Милев“ и „Слатина“ до „Цариградско шосе“ и от „Младост 3“ до Симеоновския лифт.

Ключови думи:
@