И през новата учебна годна ваканциите за учениците ще са четири. Първата почивка ще е от 30 октомври до 1 ноември, включително.

Коледната ваканция ще бъде 10 дни – от 24 декември до 3 януари, включително. Междусрочната ще е само един ден – на 1 февруари, като на следващия ден започва вторият учебен срок.

10 дни почивка ще имат учениците от 1. до 11. клас през пролетта - от 1 до 10 април. За зрелостниците пролетната ваканция ще бъде само четири дни – от 7 до 10 април, информират от МОН.

На 18 и 20 май 2022 г. ще се проведат задължителните държавни зрелостни изпити в края на предстоящата учебна година. Матурите по желание ще бъдат между 26 май и 3 юни. 

Дванадесетокласниците от паралелките с профилиращо обучение ще положат изпит по български език и литература и по профилиращ предмет.

Втората матура за зрелостниците, които изучават професия, ще бъде по теория за придобиване на професионална квалификация. До момента те можеха да избират между изпит по общообразователен предмет и по професия. Проверката на техните практически умения ще бъде по график, изготвен от професионалните гимназии в страната.

Националните външни оценявания за четвъртокласниците по български език и литература и по математика ще бъдат на 26 и 27 май, за учениците в 7. и 10. клас – на 14 и 16 юни. Изпитът по чужд език, който е по желание за учениците в тези два класа, ще се проведе на 17 юни.