Министерство на здравеопазването е започнало процедура по закупуване на щадящи тестове за най-малките ученици – тези от 1. до 4. клас, за да се върнат в училище, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

„Искаме да върнем децата още следваща седмица присъствено“, каза Кацаров.

„Ще осигурим 13 млн. лева за закупуване на щадящите тестове, при които се отделя слюнка от детето, която се изследва. Така ще предпазим другите деца и хората от персонала, както и ще избегнем карантинирането на цели паралелки“, обясни здравният министър.

Той поясни, че този метод се ползва в цяла Европа и е напълно щадящ за децата.

Целта е МЗ да осигури тестовете за поне един месец напред.

За да се върнат децата в клас, родителите трябва да разрешат тестване на децата. Това заяви образователният министър Николай Денков във връзка с новата идея на власите как поетапно онлайн обучението  в тъмночервените зони да бъде ограничено.Той уточни, че въпросните тестове са били налице и през последните месеци, но родителите не са искали да ги използват.

„Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата. Апелирам и към учителското съсловие – да направим следващата стъпка и да осигурим безопасна среда“, допълни Денков.

„Ние предлагаме тези мерки още от миналата година. Надяваме се, че двете министерства ще бъдат последователни и категорични в налагането на тази мярка, тъй като за нас е важно децата да останат в училище“, каза Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

По думите ѝ тези родители, които не са съгласни децата им да бъдат тествани с щадящи слюнчени тестове, има изградени механизми, при които детето може да учи от вкъщи, а всички останали – присъствено.

„Ние разчитаме в голяма степен да се засили контрола на всички останали мерки също“, каза още Надежда Цекулова от Национална мрежа за децата.