Начало на три големи ремонта в София. От събота е затворено северното платно на бул. „Тодор Каблешков“ между ул. "Костенски водопад“ и бул. „България“.

На 12 май започва работата по ул. „Николай Коперник“ в квартал „Слатина“ между бул. „Шипченски проход“ и ул. „Гео Милев“, където ще се подмени цялата подземна и надземна инфраструктура, ще се изградят нови тротоари и ново пътното платно.

Ремонтът, който ще продължи най-дълго, е на централната улица „Цар Иван Шишман“, където от днес топлата вода спира за 5 месеца. Работата на много от бизнеса в района ще бъда затруднена.

„От днес до началото на октомври „Софийска вода“ и „Топлофикация София“ ще подменят техните съоръжения в пътното платно, след това ще бъдат подменени останалите инженерни мрежи по линия на Столична община, заедно с нови настилки на пътното платно и тротоарите, което ще продължи още около половин година“, обясни инж. Ангел Джогров, зам.-кмет „Обществено строителство“ към Столична община

Той уточни, че са предприети всички възможни мерки да се използват прозрачни огради, а двата тротоара ще са проходими.

„Улицата е изключително тясна и няма как да няма затруднения“, допълни инж. Джоргов.

Лъчезар Чотев, зам.-директор на „Топлофикация София“, разясни, че при ремонта ще бъде реконструиран магистрален топлопровод, който засяга 179 абонатни станции.

“Миналата година бе извършен частичен ремонт, при който бяха монтирани спирателни съоръжения, именно чрез тях ще бъде възможно по-бързото подаване на топла вода. Тя ще бъде пусната за 50 абонатни станции на 25 юли, а за другите 129 станции на 10 октомври“, добави той.

Чотев гарантира, че може би 10-15 г. няма да има нужда от следващи ремонтни дейности.

„Канализацията е изградена през 1902 г., водопроводът през 1911 г., така че ремонтът им е належащ, ще ги променим в трасето от площад „Народно събрание“ до ул. “Ген. Паренсов“. Общата стойност на инвестицията е около 1 млн. лв. Ще има неудобства, като спиране на водата, но не планираме те да са по-дълги от 12 часа, като ще уведомяваме клиентите ни“, каза Петьо Велев, зам.-технически директор на направление „Управление на активи и инвестиционна програма“ в „Софийска вода“.

Началото на юни се планира да започнат и дългоочакваните ремонти на ул. “Първа българска армия“.