Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя поставените от тях 12-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.  Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран от Столична община чрез Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя, 27 август, на витошкия първенец.

Точно в 9.00 ч. малко преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". По същото време към витошкия първенец ще потеглят два лъчеви похода от хижа „Алеко” и Златните мостове, а третият от с. Железница тръгва в 7.30 часа, като по този маршрут Алеко Константинов и доктор Тантилов за първи път изкачват Черни връх.

 

Всъщност тържествата по отбелязването на 128-ата годишнина на туристическото движение в България започват още в петък, 25 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. В 11.45 ч. е награждаването на призьорите, след което в 12.00 ч. ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. На витошкия първенец лично министърът на младежта и спорта доц. д-р Димитър Илиев ще връчи официално на БТС възстановеният лиценз за национална организация за спортно-туристическа дейност. За доброто настроение ще се погрижи лауреатът на много певчески конкурси Александър Александров – Алекс, в програмата са предвидени планинарски и народни песни и танци в изпълнение на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа „Алеко” пък ще гостува Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи.

За отбелязване на празника, Сдружение "Маратон" заедно със Столична община чрез Фондация „София – европейска столица на спорта“ организира за 17-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата Five mountains – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация.

Трасето се подготвя за тези, които искат да го опитат предварително, то е предизвикателство както за любителите на бягането в планината, така и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа позволява на спортисти и любители с различна подготовка да изпитат физическите си и морални сили. Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, на старт се очаква и миналогодишната шампионка при жените Мария Николова, която ще се опита да запише четвърта поредна победа. При мъжете Шабан ще преследва своята осма титла, както и миналото лято негов най-голям съперник се очертава двукратният шампион и трикратен вицешампион от последните три години Ивайло Атанасов. Възможно е и прочутият планински бегач Кирил Николов – Дизела, също да се появи на старта в последния момент, а по трасето ще видим и шампионът от 2020 г. Петър Борисов.

Като рекордьор Шабан Мустафа ще стартира с № 1, той е в отлична форма, която му позволи напоследък да бъде сред призьорите в няколко много престижни планински супермаратона в Швейцария. Метео обстановката също предразполага върхови постижения, тъй като прогнозите са за ясно и тихо време в планината поне до късния следобед. В името на рекорда за 17-и пореден път дистанцията с номер 17 ще пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 година и след това шампион през 2012 г. Бойко Златанов.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след състезанието. Досега за участие са се записали рекордните като брой близо 250 атлети, възможно е тази цифра да се увеличи, тъй като последната регистрация е рано сутринта преди старта в неделя.

За пета поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта  https://marathon.bg/vitosha-run-2023/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта. Има и награди за участниците.

Осигурено е извозване на багаж на участниците от старта пред НДК до финала на Черни връх. След завършване на проявата за участниците е осигурен безплатен транспорт до автобусната спирка на кръговото на околовръстния път на София с автобус, който ще тръгне от паркинга пред хотел Морени след 14:00 ч. при запълване на местата срещу стартов номер. Същият автобус се връща за втори курс до старта при НДК.

Организаторите апелират за толерантност, да се прави път на състезателите, които имат нужда от подкрепа. В планината има място за всички. Молбата към гражданите е да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те задължително ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието. Нека пазим планината!