В ЕС над 75 на сто от пълнолетните граждани вече са изцяло ваксинирани срещу COVID. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Досега в ЕС са издадени 591 млн. зелени сертификата. Данни на ЕК сочат, че сертификатите са допринесли за двукратен ръст в броя на пътуванията с граждански полети през юли спрямо същия месец на миналата година. 

Следващата оценка за действието на сертификатите се очаква на 31 март догодина. Уточнява се, че дотогава комисията може да предложи удължаване на употребата на сертификатите, в зависимост от развитието на пандемията.

Тя добави, че до днес ЕС е изнесъл над един милиард дози ваксина за над 150 държави по света. Това превръща Съюза в най-големия износител на ваксини, заяви председателят на ЕК.

По думите ѝ всяка втора произведена в Европа ваксина е била за износ.

"Ние останахме отворени за света от самото начало и продължихме да изнасяме, дори когато ваксините бяха оскъдни у дома. Защото знаехме, че ще се справим с COVID-19 само ако се борим навсякъде. Програмата на ЕС и САЩ за борба с глобалната пандемия ще ни помогне да постигнем това. Европейският съюз изпълнява своята роля", добави тя.

Фон дер Лайен поясни, че целта е до 2022 г. 70 на сто от хората по света да бъдат ваксинирани срещу заболяването.