Филмовият продуцент и режисьор Николай Мутафчиев цени и комерсиалното, и авторското кино. И е убеден, че филмът, от което и от двете направления да е, трябва да е насочен към публиката. 

„Когато вляза в киносалона, бих искал филмът да ме пренсесе в историята. Независимо дали иска да ме разсмее или е крайна форма на изразяване, филмът трябва да ме откъсне от действителността и да ме накара да повярвам. А като изляза – това е най-любимото ми – дълго да го дискутирам. Тогава значи наистина си е свършил работата.“ – споделя Николай Мутафчиев в рубриката „Гласът на киното“ по bTV Radio.

Той още от малък непрекъснато гледа филми, в кварталното кино – понякога по два на ден. Първият филм, който не харесва, е „Човекът слон“ на Дейвид Линч. „Наистина ми удари страшен шамар, което първоначално не ми беше приятно, но после започнах да дълбая в тази посока.“ – сподели той.

Николай Мутафчиев започва от театъра, преминава в киното и днес смята, че върви в правилната посока. От 1 април на голям екран тръгва продуцираният от него „Жълт олеандър“. „Изключително добре направен жанров филм – черна комедия, същевременно е изключително кинематографичен.“ – описва го той. Като ценни откроява работата с актьора Китодар Тодоров и с германски оператор, който снима в Холивуд. „Стана филм, който ме вълнува.“ – удовлетворен е Николай Мутафчиев. След два месеца той започва да снима като режисьор „Платформата“. „Занимаваме се с проекти, с които истински искаме да се занимаваме.“ – посочва Николай Мутафчиев.

„Всички награди са нужното звено между филма и публиката. „Оскарите“ са най-голямото събитие. Крачката до там те изпраща в друго измерение.“ – посочва филмовият творец.

Интервю на Светослав Николов:

В „Месец на Оскарите“ по bTV Cinema от 21 ч. днес е телевизионната премиера на „Жокерът“ с режисьор Тод Филипс и с участието на Хоакин Финикс и Робърт де Ниро. Вторият филм в рубриката за вечерта е „Гладиатор“.