От 18 май влиза в сила нова организация при ваксинирането на граждани срещу COVID-19.

В дните от понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г.

„В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря“, се казва в съобщението. 

В дните от петък до неделя, включително, ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица по реда на тяхното записване.

Този ред ще бъде валиден през следващите два месеца. Промяната е регламентирана в заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров

Личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове, а не от РЗИ. Регионалните здравни инспекции в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места.

Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Министър Стойчо Кацаров призова българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19. 

„Час по-скоро всички искаме ограничителните мерки да отпаднат и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса през последните седмици се дължи на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, каза той. 

Кацаров припомни, че страната ни се намира на последно място в ЕС по имунизиране срещу вируса, въпреки че са поставени над 1 млн. дози.

„Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините, аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици мили9они души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко“, добави д-р Кацаров.