Нова тарифна политика при таксуването на пътуванията на територията на София предстои да бъде въведена през 2021 г. Това съобщиха на брифинг зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков и председателят на СОС Георги Георгиев.

Въвежда се така наречения „времеви билет“ за таксуване спрямо пропътуваното време. Предвиждат се два негови варианта. Единият дава възможност един билет да се сменят превозни средства от един и същи вид транспорт, стига това да е в рамките на 30 минути. Неговата цена ще бъде като на обикновения билет в момента или 1,60 лв.

С този билет столичани могат да се возят 25 минути в един автобус, след което да се прекачат на друг транспорт, където ще трябва да валидират билета си. Ако го валидират в 29 минута на пътуването си, те спокойно ще могат да го довършат, обясни Зарков.

Вторият вариант за таксуване спрямо пропътуваното време ще бъде с едночасов билет на цена от 2,20 лв. Пътник ще може смени повече от два транспорта в този часови диапазон, като отново при валидиране на билета в 59 минута, той ще може да довърши безпроблемно пътуването си.

Обсъжда се и въвеждането на нови варианти на талоните с билети за пакетни пътувания с отстъпка. Досега имаше талони с 10 билета. В бъдеще ще се въведат и талони с 20 билета. Ще има такива талони и с новите „времеви билети“. Пакет от 20 билета по 30 минути ще струва 30 лв., а пакет със същия рой билети за 60-минутни пътувания – 60 лв.   

Предвижда се дневната карта, която в момента струва 4 лв., да важи за период от 24 часа от момента на закупуването ѝ, вместо да е валидна само в рамките на деня.

Дневната карта вече ще струва 6 лв., когато ще важи 24 часа. По думите на Зафир Занков нейната цена не е променяна през последните 10 години и вече е нужна корекция.

Прогнозно готвените промени в тарифите ще влязат в сила във втората половина на януари 2021 г., съобщи председателят на СОС Георги Георгиев.

На първо време старият билет от 1,60 лв. ще важи паралелно с тези, които са за таксуване на база пропътувано време, но в бъдеще ще дойде момент, когато старият тип билет ще „бъде пенсиониран“, каза Зарков.