Една от най-актуалните звезди на съвременната оперна сцена Фреди Де Томазо пристига за концерта „Под звездите на Наполи" на 18 ноември от 19.00ч. в зала "България". Събитието е част от първия музикален сезон „Съкровени гласове", който организира Соня Йончева със своята компания SY11 Events. Билети за рецитала на тенора можете да намерите в мрежата на EVENTIM.

След успеха на програмата „Испански страсти", с която Йончева откри сезона заедно с испанския певец Исмаел Жорди и пианистът Рубен Агире, оперната прима продължава да представя на българската публика някои от най-актуалните имена на световната оперна сцена.

Фреди Де Томазо е звезда на Кралската опера в Лондон. Успешната му кариера през последните години му осигури ангажименти в най-големите световни театри като Ла Скала, Метрополитън, Виенска опера.

От малък Де Томазо се занимава с музика. Открива операта, докато израства в Тънбридж Уелс, където пее в училищния си хор. Майка му го води на представления, а баща му, родом от Италия, е собственик на ресторант, в който пуска записи на Лучано Павароти по време на вечеря.

Де Томазо учи пеене и кандидатства в Кралската музикална академия. Марк Уайлдман, който става негов учител, си спомня, че е чул прослушването на младежа и по-късно в крайна сметка предполага, че неговият ученик всъщност може да е тенор. Така Де Томазо се потапя в записи на велики тенори като Франко Корели, Марио дел Монако, Карло Бергонци и Джакомо Лаури-Волпи. Де Томазо е на 23 години, когато се включва в Международния певчески конкурс Тенор Виняс в Барселона през 2018 г. Той печели три награди - първата награда, награда Верди и награда Доминго.

През новия сезон Де Томазо има две нови роли: Полионе в "Норма" на Белини в неаполския Театро ди Сан Карло и Габриеле Адорно в "Симон Боканегра" на Верди във Виена.

След успешния си дебют в Метрополитън опера, той ще се върне в Ню Йорк. Голямата му мечта е да изпее върха на тенорния репертоар на Верди - главната роля в "Отело", но преценява, че още му е рано.

Тенорът ще  направи още един дебют, през сезон 2024-2025 в Метрополитън опера, където отново ще се въплъти в ролята на любовника на „Тоска" - Марио Каварадоси.

Въпреки натоварения си график, Томазо обича да играе голф в свободното си време. Тази година той се ожени за колежката си - певицата Александра Оменс (сопрано), която е негова състудентка в Кралската академия.

Де Томазо е приятел със Соня Йончева и съпруга й Доминго Хидонян. С българското сопрано са номинирани за престижните музикални награди International Opera Awards 2023. Той е в категория Награда на читателите на списание „Опера", а Соня Йончева с албума „Куртизанката" в категорията „Солов рецитал и запис на годината". 

Наградите ще се връчват на 9-ти ноември, където двамата ще се срещнат, дни преди рецитала на Томазо на 18 ноември в зала "България".    

Кой е Фреди Де Томазо?

Фреди Де Томазо притежава феноменален глас и талант в традицията на великите италиански тенорови гласове. Британско-италианският тенор стана известен през декември 2021 г., когато влезе в ролята на Каварадоси в постановката на „Тоска" на Кралската опера, като по този начин стана на 28-годишна възраст най-младият тенор, изпълнявал ролята на емблематичната сцена и първият британец от 1963 г. насам. Де Томазо, който трябваше да изпълни ролята на по-късна дата, излезе на сцената след първия интервал, когато първоначално предвиденият тенор се разболя по време на първото от трите действия, което накара пресата единодушно да обяви, че е родена нова звезда.

Де Томазо е артист с Decca Classics и първият тенор, който е подписал с лейбъла от 2007 г. насам, неговият дебютен албум Passione дебютира под номер 1 в класациите за класическа музика и спечели наградата на BBC Music Magazine за най-добър новодошъл. През юни 2022 г. вторият му албум Il Tenore се изстреля отново направо до номер 1 в класациите след излизането му, докато изпълнението му на Nessun Dorma, включено в албума, достигна над един милион слушания.

През този сезон той е чест гост на сцените на оперните театри в Берлин, Виена, Мюнхен, Неапол, Екс ан Прованс, Залцбург, Парма и др.