В страната влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Те бяха представени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

От сряда срещу четвъртък в сила влиза използването на зелен сертификат на територията на страната.

„Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа“, каза Кацаров.

Изискване за сертификат ще има за баровете, ресторантите, кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове и басейни. Такъв документ се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч.

„Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, диализни центрове и онкологични центрове да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове“, уточни Кацаров.

При базарите на открито трябва да се спазва изискването за площ от 8 кв. м на човек и дистанция от 1,5 м между посетителите.

Организирани екскурзии могат да се извършват само ако всички притежават зелен сертификат. 

Работодателите и органите по назначаване на всички администрации трябва да организират работния процес като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7:30 ч. и 10 ч. Трябва да разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако работата не позволява това да се случи.

Преустановяват се свижданията във всички лечебни заведения и специализирани структури, предоставящи социални услуги и тези от резидентен тип за деца и възрастни.

Мерките в училищата

Преустановява се присъственото обучение във всички общини, където  14-днесната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация трябва да се въведе в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население – половината ученици трябва да са онлайн.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките.

При университетите

Присъствено обучение във висшите училища ще се допуска само срещу зелен сертификат.

„Преценката за това дали да се извърши присъствено или онлайн обучение, зависи от съответния университет. Ако те преценят, че искат да е присъствено – то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на зелен сертификат“.