От четвъртък в сила ще влезе в сила зелен сертификат за антитела. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг. 

"Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човекът да може да получи сертификат", добави Кацаров.

Той ще е валиден 90 дни и ще важи само на територията на България. Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

"Целта му е да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани", обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

Кой може да се сдобие със сертификата:

  • хора, които са изкарали безсимптомно вируса;
  • хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали;
  • хора, които са постъпили за лечение по-късно и може би нямат верификация с PCR или антигенен тест.

"По този начин косвено ще получим информация и за това колко хора действително са се срещнали с вируса. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините, и във вируса. Цифрата, която ще бъде праговата, ще бъде 150 на BAU на ml", обясни Аргирова.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова допълни, че няма конкретни фиксирани тестове за антитела. Всяка лаборатория сама ще преценява каква да бъде цената на тестовете.

"Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност, да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и пак можем да се разболеем", обясни тя. 

Удостоверението ще бъде издавано от Националната здравно-иформационна система. То ще бъде изпратено и до лабораторията, в която е направен тестът.

Кацаров заяви, че няма да се въвежда изискване членовете на секционните избирателни комисии да са със зелени сертификати за вота в неделя, както и задължително тестване. От здравното министерство все пак са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се изследват на собствена воля.

„Опасявам се, че някои хора може да не се ваксинират, виждайки че имат високи нива на антитела. В същото време някои хора, които си въобразяват, че са го преболедували и ако си изследват антителата и видят, че нямат, може да отидат да се ваксинират”, каза още служебният здравен министър.